fbpx

Tips Sardinie | Funmaxx Zeilen

Funmaxx zeilen
Noord-Sardinie tips 

Olbia 
Olbia is altijd al de toegangspoort tot het eiland geweest, eerder nog dan de hoofdstad Cagliari. De aanleg van het vliegveld, even buiten Olbia, ten behoeve van de Costa Smeralda, bevestigde deze rol. Olbia, een moderne stad, wordt gezien als tussenstation op weg naar de kust. Interessant zijn het Romeinse waterreservoir op de Piazza Margherita; dat de Romeinse aanwezigheid bewijst. In de omgeving zijn twee interessante prehistorische vindplaatsen bij Olbia: Cabu abbas en Sa Testa. Cabu Abbas is vanuit de oude haven van Olbia bereikbaar. Voorbij de spoorlijn ziet u de Santa Maria Cabu Abbaskerk. Hier loopt een zandpad naar de top van de berg, dit is een kwartiertje wandelen. Op deze top heeft men een schitterend uitzicht op het eiland Tavolara.

Maddalena-Archipel 
Een van de tips van Sardinie is is: bezoek de zeven eilanden vormen samen de Arcipelago Della Maddalena. Hierachter ligt de straat van Bonifacio, die begin 1997 een marien reservaat van internationaal belang werd. De groep eilanden, die kenmerkt door grillige kusten, door erosie van wind, water getekende rotsen en welig groeiende maquis. Wat is er op deze eilanden: 

  • Spargi: dit eiland wordt omringt door kristal helder water en heeft verscholen baaien. Ideaal voor zwemmers duikers en snorkelaars.
  • Budelli: cactussen bedekken de kust van dit eiland, geliefd bij duikers.
  • La Maddalena: dit is het belangrijkste stadje op de archipel. Het stadsleven concentreert zich rond de Piazza Umberto 1.
  • Vogels: de vele rotsformaties in de archipel worden regelmatig bezocht door zeevogels zoals de aalscholver, tot genoegen van veel vogelaars.
  • Zeilwedstrijden: door de westenwinden die bijna over de Maddalena-archipel waaien, is dit een ideale plaats voor zeezeilwedstrijden.

Porto Rotondo
Porto Rotondo is niet zozeer een stad als wel een toeristendorp, dat uit het niets werd opgezet toen de Costa Smeralda steeds populairder werd. De gebouwen rond de onvermijdelijke jachthaven zijn ontworpen met oog voor de natuurlijke omgeving. Het resultaat is niet slecht. Porto Rotondo is een groot succes als toeristencentrum, ondanks de enigszins kunstmatige sfeer die er hangt. Langs de kade in porto en het Piazzeta SanMarco staan galeries en winkels. In de zomer zijn de cafés en restaurants afgeladen vol. Men eet, drinkt en ontmoet vrienden, luistert muziek en ziet vanaf het terras de wereld aan zich voorbijtrekken. In de San Lorenzokerk ontworpen door Andrea Cascella, staan mooie houten beelden van Mario Ceroli die bijbelse figuren voorstellen. Even buiten Porto Rotondo ligt een fraaie landtong, de punta Dell Volpe, die de Golfo di Narinella scheidt van de Golfo di Cognana.

Capo d`orso (oftewel de berenrots)
Beklim de berenrots , die stilzwijgend bij de Capo d`orso over Palau en de Maddalena-Archipel waakt. Grandioos is het uitzicht over zee met Corsica in de verte. Een speling der natuur lag aan de basis van deze gevormden granieten monoliet. Tot de mooiste panorama`s aan de kust van Sardinië behoort het uitzicht van de Capo d`orso (letterlijk vertaald: de berenkaap). Het wandelpad, dat langs fantastisch gevormde tafirotsen, in 10 minuten naar de top en een oude uitkijkpost leidt. De enorme rotsblokken aan de oppervlakte zijn het gevolg van erosie. De wind, regelmatig waait hier de mistral, een sterke, vaak stormachtige noordwesten wind, zorgt voor wervelend zand waardoor de rotsen worden gezandstraald.

Sardinië: Het caribean van Europa

Pieter&samira

Sailing Sardinie by Funmaxx

Thuisbasis: baai van Portisco ITALIË
Tel. +31 (0)6 234 079 43
E-mail: funmaxxsailing@gmail.com

Correspondentieadres NL:
Proefpolder 325, 1619 EH  ANDIJK
IBAN: NL16RABO0302449647
Kvk: 39097557
BTWnr.: NL817532389B01